Internetul este un loc toxic. Acesta este un adevar ce nu poate fi negat sub nici o forma, avand in vedere faptul ca se poate gasi oricine sa spuna orice vrea, adeseori lucruri pe care nu ar avea curajul sa le spuna in viata reala din cauza consecintelor. Iar aici se numara o multime de lucruri, de la fetish-uri mai dubioase pana la hartuirea directa a unei anumite persoane. Retelele de socializare, in particular, se afla intr-o pozitie delicata atunci cand vine vorba de a combate aceste abuzuri, in special cele precum Facebook si Twitter, care s-au confruntat cu aceasta problema in nenumarate randuri. Internetul ofera multor persoane posibilitatea de a ramane anonimi, iar acesta este un lucru de care multi vor sa profite, de cele mai multe ori pentru a se lega de anumite persoane pe criterii bazate pe rasa, sex sau religie. Cateodata chiar si pentru motive mai putin serioase fata de cele listate pana acum, daca ne uitam la Twitter si la faptul ca fenomenul cancel culture este inca unul destul de relevant. Facebook nu este un mediu mai putin toxic, insa compania finantata de Zuckerberg a fost fortata sa ia masuri pentru a indeparta continutul daunator de pe platforma, ca rezultat al controverselor in care reteaua a fost implicata in ultimii ani. Lucrurile care se spun pe internet sub forma de text, totusi, pot fi ignorate destul de usor. Insa ce se intampla atunci cand aceste lucruri sunt spuse pe apel vocal? Efectul este unul mai de amploare, evident.
In momentul de fata, cei de la Facebook depun eforturi pentru a dezvolta sistemul pe care acestia il numesc metaverse — o lume digitala 3D in care oamenii se pot juca, pot lucra, invatata si socializa. Cu riscul faptului ca moderarea continutului ar trebui sa devina mult mai complexa, avand in vedere faptul ca un astfel de proiect are nevoie de o monitorizare extrem de stricta pentru a preveni astfel de incidente. Ceea ce nu s-a intamplat pana acum; incidentele sunt la orice pas. Compania, care si-a schimbat recent numele in Meta pentru a-si evidentia ambitiile, deja are probleme in ceea ce priveste combarea discursului instigator la ura si a hartuirii pe platformele sale populare de socializare, unde utilizatorii au lase urme atunci cand vine vorba despre remarci acide. Spatiile precum Horizon Worlds, concepute de CEO-ul Mark Zuckerberg, se vor dovedi a fi o misiune mai dificila pentru politie.
Aceasta poveste se bazeaza, partial, pe dezvaluirile facute de Frances Haugen, o fosta angajata a Facebook, Comisiei pentru Valori Mobiliare si Burse din Statele Unite, declaratii care au fost, de asemenea, furnizate Congresului, in forma redactata, de catre echipa ei juridica. Un consortiu de organizatii de stiri, inclusiv CNET, a primit versiuni redactate ale documentelor obtinute de Congres. „Problema hartuirii in VR este una uriasa”, a spus Haugen. „Vor exista forme cu totul noi visavis de cum sa hartuiesti utilizatori”. Fosta angajata a Facebook este de parere ca compania ar trebui sa angajeze mult mai multi oameni si, probabil, sa recruteze voluntari, pentru a face fata in mod adecvat acestei probleme.
In cele din urma, introducerea tehnologiei VR pe Facebook are potentialul de a fi o mutare destul de riscanta atat pentru companie, cat si pentru utilizatorii sai. Cel mai recent caz de aceasta natura a fost atunci cand o tanara a injurat (f-word in engleza) din frustrare ca a pierdut pe Ultimate Frisbee, ca imediat cineva sa-i raspunda ca s-ar masturba la inregistrari vocale cu ea injurand. Aceasta este, cu alte cuvinte, comunitatea pe care Facebook a construit-o, iar cazul enuntat mai sus este doar unul dintre miile de astfel de cazuri.
© Copyright 2019 - PhoneMag.ro