Vanzarea TikTok pare iminenta. Microsoft, Oracle, Softbank si Walmart par a fi implicate


TikTok-ul se afla intr-o situatie destul de complicata, avand in vedere faptul ca administratia Trump a decis faptul ca aplicatia este interzisa pe teritoriul Statelor Unite atat timp cat nu este in proprietatea unei companii americane. Iar gigantul tehnologic chinez ByteDance ar putea fi gata sa renunte la controlul sau asupra aplicatiei, conform unui raport recent sustinand faptul ca vanzarea aplicatiei ar putea fi finalizata chiar mai devreme decat s-ar fi asteptat multi. Adica chiar in următoarele doua zile. Astfel, un nou raport al CNBC sustine ca aceasta tranzactie ar putea fi anuntata „in zilele urmatoare”, citand surse care doresc sa raman anonime. Pana in momentul de fata, Microsoft, Oracle si „o a treia companie americana” au facut oferte pentru TikTok, au adaugat cei de la CNBC, mentionand si faptul ca gigantul de retail Walmart ar fi discutat cu compania de investitii japoneza SoftBank la o potentiala oferta. Potrivit acestui raport, afacerile TikTok in SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda sunt evaluate la pana la 30 de miliarde de dolari.

In acest caz, se pare ca guvernul american efectiv forteaza vanzarea TikTok-ului prin ordinul executiv care a interzis aplicatia pe teritoriul Statelor Unite in cazul in care aceasta nu este achizitionata de catre o companie americana. Intr-o prima faza, TikTok-ul a fost interzis in armata americana de frica posibilitatii guvernului chinez de a colecta datele militarilor SUA. Acum, ar putea fi interzis de tot in cazul in care nu este intre timp achizitionat de catre o companie americana, iar acest lucru intarzie sa se intample din anumite motive. Ceea ce pune aplicatia intr-o dificultate majora.  Speculatiile in legatura cu aceasta mutare vin in urma demisiei CEO-ului TikTok, Kevin Mayer, in cursul zilei de joi, lucru care a marcat un sfarsit brusc al mandatului sau de trei luni care a condus compania după ce a condus compania de video de streaming Disney. ByteDance, Microsoft, Oracle si Softbank nu au raspuns cererilor de comentarii venite din partea presei americane .

Compania Walmart a declarat faptul ca pozitia lor oficiala este aceea ca integrarea TikTok cu publicitate este un „beneficiu clar pentru creatorii si utilizatorii de pe aceste piete” si ca ar putea oferi o oportunitate de a aduce un nou spin catre comertul electronic. „Credem ca o un potential parteneriat al TikTok SUA  cu Microsoft ar putea adauga aceasta functionalitate cheie si ar oferi Walmart o modalitate importanta de a ajunge la si de a servi [diferite tipuri de] clienti, precum si de a ne dezvolta piata terta parte si afacerile de publicitate, “au sustinut reprezentantii Walmart in declaratia respectiva.

Potrivit celor de la CNBC, Walmart considerase initial un acord cu compania-mama a celor de la Google, Alphabet, dar a trecut la Microsoft atunci cand nu a reusit sa castige un pachet de actiuni majoritar la TikTok in ciuda colaborarii cu gigantul care detine cel mai mare motor de cautare al internetului. In orice caz, vanzarea aplicatiei catre o companie americana s-ar putea realiza mai repede decat ar fi crezut unii avand in vedere ordinul executiv emis de catre Casa Alba. 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *