Aplicatii de urmarire al contactelor


Apple si Google au anuntat ca se vor uni in a creea un instrument care va ajuta la urmarirea contactelor pentru a ajuta la stoparea raspandirii virusului COVID- 19. Aplicatiile nu sunt dezvoltate de Google si Apple, ci de NHSX, care va avea rolul de a emite o notificare atunci cand detecteaza o persoana care a intrat in contact cu o alta persoana care are virusul. Aplicatiile cel mai posibil sunt o inspiratie din cele din China si Coreea de Sud, doar ca acolo se utilizeaza si datele despre cardurile de credit. Apple si Google vor folosi Bluetooth-ul pentru a urmari oamenii. 

Prima faza va fi la jumatatea lunii mai, fiind sub forma unei actualizari software care le permite dispozitivelor IOS si Android sa comunice anonim prin intermediul aplicatiilor de urmarire a contactelor. A doua etapa va reprezenta o alta actualizare software, doar ca de data aceasta, persoanele nu vor mai trebui sa isi descarci aplicatia, pentru ca alegerea va fi optionala. 

Cele doua companii vor colabora cu autoritatile de sanatate publica, pentru ca ele isi vor construi aplicatiile pe baza interfetei de programare (API) a acestora. Acest aspect va ajuta autoritatile si persoanele sa urmareasca si dispozitivele IOS, dar si cele Android. API-ul ajuta ca dispozitivul sa schimbe regulat cheile de urmarire anonima prin Bluetooth, salvand fiecare cheie (persoana) cu care ai intrat in contact. Daca vei fi testat pozitiv cu virusul, poti sa iti actualizezi starea prin intermediul aplicatiei, astfel incat toate persoanele care au intrat in contact cu tine sa aiba in vedere acest lucru si vor primi o notificare cu ce ar fi indicat sa faca in privinta aceasta. Faptul ca ti se respecta anonimitatea este un avantaj, ceea ce inseamna ca datele tale private nu sunt in risc. 

A avea o aplicatie, necesita un smartphone. Dar ce se intampla cu acele persoane care nu au unul? Desi sunt foarte multe persoane care detin un smartphone, cei care nu au unul nu ar trebui discriminati si ar trebui si ei luati in calcul. 

Cu ajutorul Bluetooth-ului care are o raza de actiune intre 10 si 30 de metri, nu trebuie s ne facem griji ca nu vom fi anuntati, avand in vedere ca va trebui sa pastram distanta sociala de 2 metri. Dar mai este o problema, aceea ca se pot emite notificari false ale persoanelor testate pozitiv, iar tu sa nu fi intrat in contact cu acea persoana. Paul Patras spune ca interfata poate sa fie o problema care ar putea sa amplifice rapoartele false de persoane pozitive. 

Acestea fiind spuse, Apple si Google au plan care incearca sa stopeze raspandirea virusului corona, doar ca trebuie sa ia in calcul eventualele probleme care pot aparea si persoanele care nu dispun de un smartphon

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *