Digi, Orange si ceilalti operatori telecom de la noi au primit amenzi


ANCOM a amendat toti operatorii telecom din Romania. Autoritatea a stabilit ca aceste toate aceste companii au de platit suma de 1,61 milioane de lei, pentru ca, nu si-au indeplinit obligatiile de acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite, in ciuda promisiunilor pe care le-au facut in acest sens. Iar adevarul este ca sunt o multime de zone rurale care nu au beneficiat inca de acoperirea promisa de la acesti operatori telecom. Si nu sunt numai zone rurale, sunt si anumite cartiere din orase mai bine populate ale tarii, care la randul lor au avut parte de acelasi tratament din partea companiilor precum Digi, Orange, Vodafone, Telekom, etc. Cristin Popa, directorul executiv al celor de la ANCOM, a declarat ca amenda vine ca urmare a invesigatiilor Autoritatii in privinta modului in care acesti operatori si-au respectat sau nu promisiunile. Popa sustine faptul ca cei de la Orange Romania acopereau cu servicii de voce mobila un procent de 97,81% din totalul populatiei. Orange fiind serviciul cu acoperirea cea mai larga. Cei de la Vodafone Romania erau la un procentaj de 97.76%, in timp ce Telekom și Digi | RCS-RDS erau la 96,53%, respectiv 95,42%.

Astfel, ANCOM a emis urmatoarele amenzi pe numele companiilor ce ofera servicii telecom: Digi | RCS-RDS: 800.000 de lei, Telekom: 700.000 de lei, Vodafone: 60.000 de lei si Orange: 50.000 de lei. Dupa cum spuneam mai sus, este un total de 1,61 milioane de lei pe care ii are de incasat autoritatea in urma constatarilor pe tema acestui subiect. 

„Pentru că niciunul dintre operatorii care furnizeaza servicii de voce mobila nu si-a indeplinit obligatia de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, am aplicat amenzi in cuantum total de 1.610.000 de lei, in funcyie de procentul de acoperire atins de fiecare. Operatorii si-au asumat aceste obligatii odata cu licentele de utilizare a spectrului radio, ele nefiind facultative. Vom relua aceasta campanie de masuratori si in acest an si vom continua, daca este necesar, sa aplicam sanctiuni pana la indeplinirea completa a obligatiilor asumate. Toate rezultatele masuratorilor sunt disponibile pe aisemnal.ro.”, a declarat Cristin Popa intr-o conferinta de presa in care a vorbit pe marginea acestui subiect. 

Monitorizarea calitatii acoperirii de la Orange, Vodafone, Telekom si Digi | RCS-RDS a fost efectuata de catre cei de la ANCOM in perioada mai – septembrie 2019. Acoperirea cu semnal a localitatilor a fost măsurata atat pentru drumurile accesibile, bulevardele si străzile principale, cat si pentru strazile secundare si cele mai putin populate. Obiectivul a fost masurarea cat mai omogena a unei localitati pentru a determina in mod exact masura in care aceasta era acoperita de catre principalele servicii telecom. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populatiei acoperite si suma populatiei masurate.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *