Facebook lucreaza la un nou sistem de operare


Mi se pare interesant modul in care cei de la Facebook incearca sa se extinda in diferite domenii. De exemplu, reteaua sociala are acel proiect pentru a-si lansa propria criptomoneda, Lybra, in ciuda faptului ca sunt o multime de investitori care au abandonat acel proiect in urma reactiei personalitatilor politice americane. Acum, dupa Lybra, Facebook isi doreste sa dezvolte si un nou sistem de operare. Evident, acest nou proiect a luat prin surpindere multa lume. Un sistem de operare ar putea parea inutil la prima vedere, insa cei de la Facebook au anumite interese prin dezvoltarea acestui proiect. Spre exemplu, compania are cateva produse care ar beneficia de un astfel de sistem, Oculus si Portal. Pe langa aceste dispozitive, compania americana mai lucreaza si la dezvoltarea unei perechi de ochelari AR. Momentan, sunt cunoscuti sub numele de cod Orion si ar urma sa apara pe piata prin 2023.

Zuckerberg cauta ca aceste dispozitive sa nu mai depinda de Android, intrucat acestea folosesc, in prezent, versiuni modificate ale sistemului de operare al Google. Bineinteles, odata cu implementarea propriului sistem de operare vin si mai multe avantaje… pentru companie. Un sistem de operare propriu ar facilita colectarea de date de catre reteaua sociala. Prin Android, Google are acces la datele in legatura cu locatia ta, chiar daca tii aceasta optiune oprita. Este un lucru care a fost dovedit in nenumarate instante de-a lungul timpului. La fel si in cazul Apple cu iOS, in ciuda afirmatiilor companiei din Copertino ca s-ar interesa de protectia datelor cu caracter personal ale utilizatorilor. Prin urmare, cei de la Facebook s-ar putea folosi de acest sistem de operare in aceleasi scopuri. 

Cel putin acestea ar fi explicatiile pentru planurile Facebook, mai ales avand in vedere faptul ca nu exista destul de multe informatii pentru a stii exact ce vor sa obtina oficialii companiei americane prin acest demers. Aparent, noul sistem de operare nu va afecta utilizatorii, in sensul in care apliicatia retelei sociale va continua sa mai fie disponibila pe telefoanele  Android. In primul rand, Facebook nu dezvolta un sistem de operare pentru smartphone-uri, spre deosebire de cei de la Huawei, care sunt pregatiti sa utilizeze HarmonyOS ca solutie de rezerva in eventualitatea unei viitoare escaladari a conflictului cu SUA. Desi, trebuie sa recunosc ca ar fi interesant sa vad un telefon mobil dezvoltat de Facebook. Ma intreb daca ar fi mai bun decat modelele din seria Google Pixel. 

In orice caz, nu este pentru prima data cand cei de la Facebook au incearcat sa dezvolte un sistem de operare. Si nu, nu este nici a doua incercare in acest sens. Ultima s-a soldat cu o versiune de Android care a rulat pe un singur telefon, unul produs de HTC in 2013. Iar cei de la HTC nici macar nu mai sunt atat de activi pe piata de telefoane mobile in ultima vreme. In orice caz, cei de la Facebook nu au anuntat cand va fi gata proiectul. 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *