Vulnerabilitatea aplicatiilor pre-instalate pe telefonul tau Android


Majoritatea aplicatiilor mobile, atat cele care apar in magazinele de aplicatii cat si cele pe care le descarci independent de pe internet, prezinta vulnerabilitati. Sunt, insa, anumite telefoane cu Android care au probleme in ceea ce priveste aplicatiile respecive iar acelea sunt gata instalate pe dispozitivul inca inainte ca tu sa-l fii scos din cutie si deschis pentru prima oara. Kryptowire este o companie specializata in materie de securitate cibernetica, din Statele Unite, care a descoperit recent ca exista o serie larga de telefoane cu sistem de operare Android care vin la pachet cu aplicatii pre-instalate care au un nivel de vulerabilitate extrem de ridicat si care pot dauna grav telefonului tau. Pentru ca da, sunt o multime de aplicatii pre-instalate care nu sunt atent examinate, in special pentru faptul ca nici nu prea sunt folosite de catre utilizatorii Android. Aceste aplicatii sunt pur si simplu acolo pentru a facilita misiunea celor de la Google de a colecta date in legatura cu utilizatorii pe care ii monitorizeaza. Insa, nu isi dau seama de faptul ca aceste aplicatii pre-instalate au si rolul de a le pune in pericol dispozitivele si, posibil, si siguranta acestor utilizatori.  Evident, pot sa spuna ca nu e responsabilitatea lor… in fata instantei.

Compania specializata in securitate cibernetica si-a dorit sa identifice ce utilizatori risca sa fie tinta unor probleme din cauza vulnerabilitatillor din aplicatiile pre-instalate. Cu acest scop, cei de la Kryptowire au analizat o gama larga de furnizori ai aplicatiilor de pe Android. Testele lor au fost efectuate atat pe telefoane low-end, cat si pe smartphone-uri mai performante, de tip flagship, ale unor companii de top din insutria producatoare de telefoane.  Potrivit firmei de securitate, principalul obiectiv pentru realizarea acestor teste a fost expunerea amenintarilor pre-pozitionate pe dispozitivele Android, comercializate de catre operatorii de telefonie mobila din Statele Unite. Cu toate acestea, rezultatele afecteaza dispozitivele din intreaga lume. Pentru ca, fata de alimente si dulciuri, nu exista dispozitive mobile care sa fie facute la un nivel calitativ mai mare sau mai mic in functie de tara in care urmeaza a fi livrate.

Insa, sa trecem exact la ce risti atunci cand ai un astfel de telefon mai vulnerabil. Cei de la Kryptowire au descoperit un total de 146 de vulnerabilitati atunci cand vine vorba despre aplicatiile pre-instalate pe dispozitivele mobile. Vulnerabilitatile descoperite sunt atat de grave incat pot permite atacatorilor cibernetici inclusiv sa capete control total asupra telefonului tau si sa execute cod, sa modifice setari, sa schimbe permisiunile aplicatiilor sau chiar sa inregistreze cu ajutorul microfonului pe telefoane cu Android. Sa inregistreze utilizatorul, evident, si depinzand in ce ipostaza il surprinde in momentul in care inregistreaza, poate fi material potrivit pentru santaj.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *