Parlamentul chinez, al carui decizii sunt in mare parte doar confirmate de ochii lumii dupa ce sunt hotarate intr-o sedinta a Partidului Comunist, a adoptat o noua lege a criptografiei. Pentru ca da, cum spuneam si in titlu, tara se pregateste pentru a lansa propria moneda digitala, a informat presa de stat in cadrul serii de sambata. Interesant faptul ca in timp ce SUA este impotriva oricarei monede virtuale apare pe piata (Trump declarand suprematia dolarului in cateva interviuri pe aceasta tema), China este pregatita sa-si lanseze una care sa apartina statului. Criptomoneda de stat, daca v-ati putut imagina vreodata ca ar putea exista acest concept, tovarasii din Partidul Comunist Chinez sunt mai mult decat pregatiti sa-l transforme in realitate.
In 2014, Banca Centrala a Chinei a angajat o echipa de cercetare pentru a explora lansarea propriei monede digitale cu scopul de a reduce costurile circulatiei bancare traditionale a banilor din hartie si pentru a stimula controlul furnizorilor de bani asupra ofertelor bancare. Din nou, e prima data cand o moneda virtuala este lansata de catre banca centrala a unei tari. Toate acestea fiind spuse, se pare ca noua moneda digitala propusa de guvernul chinez ar urma sa aiba o gramada de similaritati cu Libra, criptomoneda celor de la Facebook, si ca aceasta ar putea fi utilizata pe platformele majore de plata ale tarii, precum WeChat si Alipay, a declarat un oficial oficial al bancii centrale in cadrul unei declaratii emise luna trecuta.
Legea criptografica a Chinei, care va intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2020, are drept scop „facilitarea dezvoltarii afacerii de criptografie si asigurarea securitatii cibernetice si securitatii informatiilor”, a declarat agentia oficiala de stiri Xinhua, citand o declaratie din cadrul Parlamentului. Legea afirma ca statul incurajeaza si sustine cercetarea si aplicarea stiintei si tehnologiei in criptografie si asigura confidentialitatea datelor. Mi se pare amuzant ca tocmai un legislativ comunist anunta confidentialitatea datelor, dar trecem peste acest lucru.
Libra, proiectul de criptomoneda al celor de la Facebook, a starnit ingrijorarea autoritatilor de reglementare la nivel mondial cu privire la faptul ca ar putea deveni rapid o forma dominanta de plati digitale si o metoda prin care s-ar putea pune la cale practici precum spalarea banilor, avand in vedere atingerea transfrontaliera masiva a retelei sociale. Libra ar urma sa fie o moneda digitala sustinuta de o rezerva de active din lumea reala, active ce includ depozite bancare si titluri de stat pe termen scurt, si deținuta de o rețea de custodieni. Structura sa este destinată sa favorizeze increderea si sa stabilizeze pretul, conform respectivelor declaratii. Ca si in cazul altor criptomonede, tranzactiile Libra vor fi alimentate si inregistrate de un blockchain, care este un registru partajat de tranzactii mentinute de o retea de calculatoare.
Președintele chinez Xi Jinping a declarat saptamana trecuta ca tara ar trebui sa accelereze dezvoltarea tehnologiei blockchain ca nucleu pentru inovatie in domeniul bancar. Lucru pe care oricum chinezii il planuiau de ceva timp.