Huawei incearca sa fenteze interdictia impusa de catre SUA


Huawei lanseaza modelul P30 Pro anul acesta, si prezinta anumite anunturi interesante in legatura cu un nou design. La conferinta IFA 2019, compania chinezeasca a anuntat faptul ca noul model flagship va fi disponibil in doua culori: albastru si lila. Evident, al doilea cel mai mare producator de smartphone-uri din lume ar putea avea intentii diferite atunci cand vine vorba despre acest nou telefon. La urma urmei, cea mai mare problema este legata de sistemul de operare, dupa anuntul celor de la Google ca Huawei va fi lasata sa foloseasca Android, fara a dispune de acces la functiile sale. Cu alte cuvinte, fara YouTube, Play Store, Gmail, Google Maps si alte functii ale gigantului motor de cautare. Prin urmare, se vehiculau doua variante ca solutii reale pentru rezolvarea acestei probleme. 

Recent, Huawei si-a lansat propriul sistem de operare, numit Harmony OS. Cu toate acestea, se pare ca oficialii companiei chinezesti ezita atunci cand vine vorba de a implementa acest nou sistem de operare pe un telefon mobil in starea actuala din cauza riscurilor prezente in momentul de fata. Compania prefera sa-l pastreze, deocamdata, pentru un televizor si un smartwatch. Cea de-a doua varianta era legata de posibile negocieri cu Rusia in ceea ce priveste incheierea unui acord intre companie si guvernul rus, pentru ca cei de la Huawei sa poata utiliza Aurora OS, sistemul de operare utilizat in cadrul Federatiei Ruse. Este un sistem de operare dezvoltat dupa interfata Linux intr-o varianta mobila, deci prin Sailfish, si e un produs al companiei rusesti Jolla. Care, pentru a putea opera in Europa, are un sediu separat in Finlanda, compania sustinand ca respecta normele comerciale ale Uniunii Europene.

Huawei are un fel de “perioada de gratie” de 90 de zile, acordata companiei atunci cand Trump a vrut sa ia in calcul negocieri cu China in privinta prevenirii unui razboi comercial, dupa o intrevedere particulara in culisele conferintei G20 cu Xi Jinping, liderul de la Beijing. Timpul se scurge repede in acest sens, iar solutii sunt din ce in ce mai putine. Pentru a nu mai mentiona si faptul ca nu mai exista aceeasi dispozitie din partea presedintelui american, care a declarat ca America e pregatita sa “castige acest razboi”. Totul se trage de la interdictia pe care Trump a emis-o Huawei in mai, prin care compania nu mai are voie sa incheie afaceri cu corporatiile americane. Mai intai, a amanat interdictia cu trei luni si apoi a extins amanarea pana pe 19 noiembrie.

Ideea e ca metoda prin care Huawei vrea sa pacaleasca, intr-o anumita masura, interdictia respectiva este una extrem de simpla. Astfel, Huawei Mate 30 Pro va avea pre-instalata cea mai noua versiune a Android 10. Cel mai nou sistem de operare pe 3 septembrie, doar ca acesta este disponibil, deocamdata, numai pentru dispozitivele Google Pixel. Mate 30 Pro urmeaza sa fie lansat la data de 19 septembrie. Ramane de vazut in ce masura va reusi compania chinezeasca sa dezvolte alternative decente pentru aplicatiile pe care nu le va mai putea utiliza.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *