Industria de telefoane mobile se afla in cel mai mare declin de pana acum


Este un fenomen care a lovit industria pentru o perioada mai indelungata de timp si care nu pare sa se opreasca pana in momentul de fata. Iar perspectivele care ar putea duce la o revitalizare a pietei de smartphone-uri, ca tehnologia pliabila sau 5G, sunt asi in maneca imposibili de perfectionat in conditiile actuale. Cu tehnologia pliabila ne-am lamurit atunci cand Galaxy Fold a fost retras de pe piata cu cateva zile inainte de lansarea oficiala din cauza faptului ca o gramada de modele oferite publicatiilor tech pentru recenzii s-au trezit cu ecranele sparte. Cat despre 5G, intr-adevar, au inceput sa apara telefoane care sa aiba aceasta functie, insa reteaua de date mobile nu este inca disponibila in toata lumea. Iar in anumite locatii din Europa in care este disponibila, precum Spania, Italia si Marea Britanie, are o viteza de descarcare scazuta, chiar asemanatoare cu cea a 4G. In concluzie, in lipsa unei tehnologii inovative, piata de smartphone-uri este in continua scadere, iar conform unor preziceri ale analistiilor din acest domeniu, acest fenomen va continua in defavoarea companiilor pentru o perioada mai lunga de timp.

Paradoxal, industria tehnologica traverseaza printr-o perioada de criza, presarata cu scandaluri in privinta confidentialitatii utilizatorilor, politicilor de concurenta neloiala si a altor acuzatii de acest gen. Asta in ciuda faptului ca se afla intr-o evolutie continua, ca si pana acum. Cele mai afectate de catre aceasta scadere au fost smartphone-urile de tip flagship. Iar dintre acestea cel mai sifonat brand a fost iPhone, care deja inregistrase o scadere inca de la finalul anului 2017, dupa ce iPhone X a inregistrat vanzari mai slabe in comparatie cu multe alte modele mai vechi. Sunt o gramada de motive pentru care utilizatorii nu se mai inghesuie sa cumpere cele mai noi telefoane mobile. Cel mai important motiv este cel al preturilor crescande, care sunt justificate de tehnologii din ce in ce mai performante, insa care nu aduc nici o inovatie reala care sa convinga utilizatorii sa plateasca aceste sume colosale pentru achizitionarea unui model nou. 

Potrivit unui sondaj efectuat de catre cei de la Gartner, vanzarile globale de smartphone-uri  scazut cu pana la 2,7% in primul trimestru al anului 2019, in valoare totala de 373 milioane de unitati. Iar acum, Gartner revine cu vesti si mai proaste. Adica, cu o previziune macabra in privinta industriei producatoare de telefoane mobile. Intr-un nou raport publicat miercuri, Gartner estimeaza ca anul acesta transporturile globale de telefoane mobile vor mai scadea cu pana la 68 de milioane de unitati, sau cu 3.8% in comparatie cu anul precedent. 

Dupa cum am spus, pentru a combate acest declin, producatorii de telefoane mobile vor incerca sa atraga utilizatorii care au activat 5G in urmatorul an. Asta anticipeaza si cei de la Gartner. In 2023, compania se asteapta ca telefoanele 5G sa reprezinte 51% din vanzari, in crestere semnificativa fata de o prognoza de 6% în 2020. Cu toate ca procesul de revitalizare a industriei tech va fi unul greu si indelungat pentru urmatorii ani. 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *